Avantajele și dezavantajele VPN-ului pe care ar trebui să le luați în considerare înainte de a cumpăra

Avantajele și dezavantajele VPN-ului pe care ar trebui să le luați în considerare înainte de a cumpăra

Alegerea VPN-ului la care doriți să vă abonați poate fi dificilă, având atât de mulți furnizori și opțiuni de comparat. Înainte de a cumpăra, ar trebui să fiți sigur că veți folosi cu adevărat un VPN. Orice motiv este suficient de bun, dar pur și simplu nu ar trebui să plătești pentru un serviciu dacă nu îl vei folosi. De asemenea, ar trebui să vă asigurați că cel pe care îl alegeți este cel potrivit pentru ceea ce intenționați să faceți cu el. Nu toți furnizorii de VPN permit torrentul sau pot debloca Netflix, de exemplu, așa că dacă asta cauți, asigură-te că serviciul îl oferă efectiv!

Contra

Nu există multe dezavantaje în utilizarea unui VPN, dar cel mai evident este costul suplimentar. Orice VPN decent va costa niște bani. Sunt disponibile VPN-uri gratuite, dar în general vin cu un fel de captură sau un dezavantaj puternic care le face o alegere proastă pentru utilizatorii obișnuiți. Unele abonamente VPN pot costa mai mult de 10 USD pe lună, cu toate acestea, în general, puteți reduce prețul la trei sau patru dolari pe lună mult mai rezonabil prin abonarea pentru o perioadă mai lungă de timp.

Furnizorii de VPN oferă în general viteze de descărcare „nelimitate”, ceea ce înseamnă că nu aplică o limită la cât de repede puteți descărca date, dar există o limită la ceea ce pot oferi de fapt, în ceea ce privește viteza. În practică, dacă aveți o conexiune la internet foarte rapidă (de exemplu, 400 Mbps), probabil veți observa că vitezele dvs. de internet sunt încă puțin mai lente atunci când utilizați un VPN, deoarece există șanse mari ca VPN-ul în sine să nu poată gestiona asta. mult trafic (și este limitat la, să zicem, 200 Mbps). Dacă internetul este relativ lent, totuși, este mult mai puțin probabil să observați vreo diferență în vitezele rețelei, deoarece limita VPN-ului ar putea fi peste a ta. Oricare ar fi limita mai mică, este cea care decide viteza pe care o puteți atinge în cele din urmă.

Un alt dezavantaj este că s-ar putea să fiți nevoit să finalizați mai multe captch-uri și, eventual, chiar să vă blocați accesul la anumite site-uri web și aplicații în timp ce utilizați un VPN. Acest lucru se datorează faptului că mulți utilizatori folosesc același server VPN, ceea ce poate părea o activitate suspectă pentru multe site-uri web, care vă pot cere să „demonstrați că sunteți om”. Unele site-uri web sau aplicații care se concentrează și mai mult pe securitate, cum ar fi aplicațiile bancare online și site-urile web, pot face un pas mai departe și vă pot împiedica deloc să accesați serviciul lor atunci când utilizați un VPN.

O mulțime de VPN-uri vă permit să ocoliți VPN-ul pentru unele aplicații sau site-uri, astfel încât să puteți remedia acest tip de problemă relativ fără durere, alternativ, puteți dezactiva VPN-ul complet și reactivați-l când ați terminat. Ocolirea VPN-ului pentru un site sau aplicație înseamnă că numai în timp ce vă aflați pe acel site, conexiunea dvs. nu va fi protejată de VPN. Acest lucru nu vă afectează cealaltă navigare și nici nu dezvăluie niciuna dintre informațiile dvs. ISP-ului dvs. (în afara site-ului pe care l-ați vizitat fără VPN).

Pro

ISP-urile au un istoric de monitorizare și înregistrare a datelor dvs. de utilizare a internetului. Aceste date pot fi vândute companiilor de publicitate, utilizate pentru a limita strategic anumite tipuri de utilizare a internetului sau predate agențiilor guvernamentale atunci când sunt solicitate din punct de vedere legal – pot fi chiar furate dacă securitatea ISP-ului este încălcată. Un VPN creează o conexiune criptată între dispozitivul dvs. și serverul VPN. Niciunul dintre dispozitivele de rețea dintre dvs. și serverul VPN, inclusiv ISP-ul dvs., nu poate asculta nicio solicitare web pe care le faceți și, chiar și cu o citație guvernamentală, ISP-ul nu vă poate preda datele de utilizare a internetului deoarece pur și simplu ele nu-l au.

Sfat: Criptarea este un proces de amestecare a datelor în așa fel încât să poată fi citite numai cu o cheie de criptare. Este conceput pentru a proteja comunicațiile și fișierele, astfel încât acestea să poată fi accesate numai de părțile autorizate cu cheia de criptare.

Criptarea pe care o folosește un VPN oferă, de asemenea, protecție împotriva hackerilor pe hotspot-uri Wi-Fi publice necriptate. Când sunteți conectați la o rețea Wi-Fi necriptată, este posibil ca alți utilizatori să poată căuta traficul pe care îl trimiteți și îl primiți. Dacă vă conectați la un site web „HTTP” cu text simplu, un atacator va putea vedea toate datele, inclusiv parolele. „HTTPS” oferă o protecție bună împotriva acestui atac, folosind același tip de criptare ca un VPN, dar nu toate site-urile web o oferă. Un VPN criptează toate comunicările tale, păstrându-ți datele în siguranță și private.

Un număr de site-uri, în special site-uri de streaming, aplică restricții de locație pentru accesarea anumitor conținut. Acest lucru se face în general din cauza restricțiilor de licențiere sau din cauza nerespectării anumitor legi privind confidențialitatea, cum ar fi GDPR în Europa. Un VPN vă ascunde adresa IP și locația și face să pară că accesați internetul din locația serverului VPN. Acest lucru poate fi util pentru a ocoli aceste filtre de conținut bazate pe locație. De exemplu, Netflix are doar o licență pentru a afișa conținut în anumite țări. Puteți viziona o emisiune care nu este disponibilă în regiunea dvs. conectându-vă la un server VPN dintr-o țară în care emisiunea este disponibilă. Unele servicii precum Disney+ nu sunt disponibile deloc în unele regiuni – și asta poate fi ocolit cu un VPN.

Sfat: Unele site-uri web, cum ar fi Netflix, încearcă în mod activ să blocheze utilizatorii VPN pentru a-i împiedica să ocolească restricțiile de locație. Doar unii furnizori de VPN petrec timpul și efortul pentru a rămâne în fața listelor negre VPN. Dacă doriți să utilizați site-uri precum Netflix, asigurați-vă că alegeți un VPN care anunță că poate „Debloca Netflix” ca funcție. Cei care probabil că nu pot. Netflix încearcă să blocheze serverele VPN cunoscute, așa că furnizorii de VPN trebuie să adauge în mod continuu altele noi pentru a continua să ofere acel serviciu anume – lucru cu care mulți nu se deranjează, deoarece majoritatea utilizatorilor nu le pasă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.