Ce ascunde un VPN?

Ce ascunde un VPN?

Dacă ești îngrijorat de confidențialitatea ta pe internet, probabil ai auzit despre VPN-uri sau rețele private virtuale. Este bine să spunem că VPN-urile vă protejează confidențialitatea, dar ce ascund ele de fapt și de cine?

Activitatea dvs. de navigare

Deși vă puteți șterge istoricul de internet sau puteți utiliza „modul incognito” pentru a ascunde utilizarea pe dispozitiv, aceasta nu împiedică ISP-ul sau administratorul de rețea să vă monitorizeze utilizarea internetului. Cu toate acestea, utilizarea unui VPN va cripta și va retransmite întregul trafic prin VPN. ISP-ul dvs. sau administratorul de rețea va putea vedea doar că utilizați un VPN. Ei nu vor putea spune la ce îl folosiți pentru a vă conecta.

Sfat: Unii angajatori vor avea politici împotriva utilizării VPN-urilor, deoarece restricționează capacitatea administratorului de rețea de a monitoriza utilizarea internetului. Ar trebui să respectați politica companiei, deoarece încălcarea acesteia ar putea fi o infracțiune care poate fi declanșată.

Adresa dvs. IP

O adresă IP este o adresă unică pentru computerul dvs. pe Internet. Fiecare site web la care vă conectați va ști care este adresa dvs. IP. În mâinile unui hacker, adresa dvs. IP ar putea fi folosită pentru a viza încercările de hacking direct la computerul dvs. Un VPN vă ascunde adresa IP și o înlocuiește cu propria sa. În ceea ce privește orice site web, adresa dvs. IP este aceeași cu a VPN-urilor.

Locația ta

Una dintre multele caracteristici dezamăgitoare ale internetului modern este blocarea în regiune a anumitor conținuturi. Din cauza restricțiilor de licențiere, un anumit conținut este disponibil numai pe anumite site-uri din anumite țări. Adresele IP sunt alocate în așa fel încât este posibil să le geolocalizați aproximativ, în general până în orașul în care vă aflați. Această localizare geografică poate fi folosită pentru a vă împiedica să accesați anumite conținuturi.

După cum am menționat mai sus, un VPN vă schimbă adresa IP. Dacă alegeți un punct final VPN care este geolocat în locul potrivit, îl puteți folosi pentru a accesa conținut pe care altfel nu l-ați putea.

Solicitările dvs. DNS

Acest lucru este puțin mai complicat, unii furnizori de VPN sunt capabili să vă tunelizeze solicitările DNS prin VPN-ul dvs. criptat, în timp ce alții nu oferă această abilitate. Dacă traficul dvs. DNS nu este tunelizat prin VPN, ISP-ul dvs. îl poate analiza pentru a afla la ce site-uri web vă conectați, deși nu va putea spune ce pagini accesați.

Sfat: DNS este un protocol folosit pentru a traduce nume de domenii care pot fi citite de oameni precum „Google.com” la adresa IP a serverului. Adresa IP este ceea ce computerul folosește de fapt pentru a se conecta. Din păcate, DNS este un protocol necriptat, astfel încât ISP-ul dumneavoastră vă poate monitoriza traficul DNS, chiar dacă vă schimbați furnizorul DNS pentru a nu utiliza serviciul ISP-ului dumneavoastră. Tunnelarea traficului DNS prin VPN este singura modalitate de a evita acest lucru.

De cine te ascunzi?

Deseori se spune că VPN-urile vă protejează confidențialitatea și o fac, într-un fel. În mod realist, doar schimbă cine poate vedea anumite fragmente de informații. Ori de câte ori vă conectați la ceva prin internet, fiecare server prin care trec datele dvs. poate citi datele pe care le transmiteți. Cel mai evident, acesta include administratorul de rețea (pe o rețea corporativă, de exemplu), furnizorul de servicii de internet și site-ul web la care vă conectați. Este posibil să nu știți că acest lucru include și toate serverele dintre ISP-ul dvs. și site-ul web, care pot fi zeci de servere. Trackerele online, cum ar fi rețelele de publicitate, sunt un alt grup de la care ați putea dori confidențialitate.

Un VPN vă poate opri administratorul de rețea sau ISP-ul să vă urmărească utilizarea web sau să împiedice un site să vă cunoască adresa IP reală. Cu toate acestea, furnizorul VPN poate vedea în continuare toate aceste date. Majoritatea furnizorilor susțin că nu stochează jurnalele de utilizare, dar este complet posibil pentru ei să facă acest lucru.

Nu vă puteți opri din utilizarea serverelor intermediare folosite pentru a vă conecta la site-uri web. Un VPN va schimba probabil serverele prin care vă conectați, dar veți continua să treceți prin unele. Protecția ta principală împotriva lor este criptarea, atât în ​​conexiunea VPN, cât și prin HTTPS. Criptarea ascunde conținutul comunicațiilor din rețea de la serverele intermediare, acestea vor putea vedea doar informațiile necesare pentru a direcționa datele către destinație.

Confidențialitatea față de rețelele de publicitate și de urmărire este cea mai dificilă. Aria lor este aproape universală și orice fragment de informații partajat între utilizarea dvs. pe VPN și în afara acestuia poate fi folosit pentru a lega cele două identități. Probabil că nu veți avea niciodată confidențialitate reală de la trackere, ci un VPN poate sa vă ajută să faceți o pauză clară între identitățile de urmărire, dacă aveți grijă să nu le legați.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.