Ce este un VPN dublu și cât de mult este mai bun decât un VPN unic?

Ce este un VPN dublu și cât de mult este mai bun decât un VPN unic?

Un serviciu VPN este un instrument de confidențialitate conceput pentru a vă proteja de cineva care vă monitorizează utilizarea rețelei. Funcționează prin criptarea întregului trafic de rețea și apoi prin transmiterea acestuia către un server de pe Internet. Acest lucru vă oferă un nivel de anonimat și confidențialitate.

Sfat: Criptarea este un proces matematic care amestecă datele astfel încât să necesite o „cheie de criptare” pentru a decripta. Fără cheie, datele criptate sunt imposibil de citit. În conexiunile web criptate, doar computerul și serverul web cunosc cheia de criptare. Pentru toți ceilalți, datele conexiunii dvs. web par date aleatorii.

Când utilizați internetul, tot traficul dvs. web trece prin ISP (furnizorul de servicii de internet). Dacă doresc, sunt comandați sau sunt piratați de cineva care dorește, vă pot monitoriza utilizarea web. Pentru site-urile web necriptate, ISP-ul dvs. poate vedea tot traficul web. Acesta este motivul pentru care este atât de important să nu introduceți niciodată o parolă pe un site web fără criptare HTTPS. Pentru conexiunile criptate HTTPS, ISP-ul dvs. poate vedea numai site-urile web la care vă conectați ( anumite pagini nu sunt vizibile).

Folosirea unui VPN face să pară că tot traficul dvs. de rețea merge către sau vine de la o singură adresă IP. Acest lucru împiedică ISP-ul dvs. să monitorizeze și să filtreze site-urile web la care vă conectați, deoarece singurele date pe care le au este că vă conectați la serverul VPN. Stratul de criptare al VPN asigură că nimeni nu poate analiza conținutul traficului dvs. web către serverul VPN.

Sfat: stratul de criptare al unui VPN nu faceți în siguranță introducerea parolelor pe site-uri web HTTP necriptate. În timp ce conexiunea dvs. la serverul VPN este criptată în siguranță, conexiunea dintre serverul VPN și site-ul web nu este. Dacă cineva monitorizează acea conexiune, parola dvs. ar putea fi totuși compromisă.

Ce este un VPN dublu?

Un VPN dublu direcționează datele dumneavoastră prin două servere VPN într-o tehnică numită „înlănțuire a serverelor VPN”. În loc să vă transmită doar conexiunea la rețea printr-un singur server VPN, un VPN dublu vă transmite conexiunea prin două, unul după altul.

O conexiune VPN dublă se conectează în siguranță la un server VPN și apoi transmite conexiunea la primul server VPN printr-o a doua conexiune VPN securizată.

Cum este un VPN dublu mai bun decât un VPN unic?

Principalul beneficiu al utilizării unui VPN dublu este că niciun server VPN nu cunoaște atât sursa reală, cât și destinația finală a oricărui trafic de rețea. Primul server VPN știe că computerul dvs. se conectează prin el la un alt server VPN, dar nu știe la ce site-uri web se conectează celălalt server VPN. Al doilea server VPN știe la ce site-uri web se conectează și că este conectat la primul VPN, dar nu știe că primul server VPN vă trimite datele.

Acesta este un avantaj major pentru persoanele aflate sub supraveghere intensă a internetului, cum ar fi activiștii politici și jurnaliștii care trăiesc sub regimuri opresive. Utilizarea unui VPN dublu crește dificultatea de a vă lega utilizarea internetului.

Acest lucru poate fi considerat și un nivel de redundanță. Dacă unul dintre serverele tale VPN este compromis, ești în continuare protejat de un VPN complet funcțional, iar datele tale nu pot fi legate de tine.

Există dezavantaje la un VPN dublu?

Utilizarea unui VPN vă poate încetini conexiunea la site-uri web, acest lucru se datorează în primul rând creșterii timpului de călătorie prin intermediul serverului VPN, mai ales dacă serverul se află pe un alt continent. Utilizarea unui VPN dublu nu va dubla neapărat întârzierea. Cu toate acestea, adaugă un alt pas de conectare care poate adăuga o întârziere relativ semnificativă. În plus, este posibil ca viteza de descărcare să fie mai mare decât viteza de conectare a uneia dintre legăturile VPN. Dacă acesta este cazul, viteza de descărcare va fi limitată la cea mai lentă dintre conexiunile dintre dvs. și site-ul final.

Utilizarea unui VPN dublu înseamnă că computerul trebuie să cripteze și să decripteze toate datele pe care le trimite de două ori. Pentru majoritatea computerelor moderne, această creștere a procesării datelor nu va provoca prea multe întârzieri. Cu toate acestea, pentru unele dispozitive mai vechi sau bugetare, acest efect poate fi vizibil, în special pe telefoanele mobile.

Principalul avantaj al utilizării unui VPN dublu este că niciun server VPN nu cunoaște ambele capete ale conexiunii. Cu toate acestea, cel mai simplu mod de a configura un VPN dublu este să activați o setare într-un produs VPN care îl acceptă, cum ar fi NordVPN. Aici puteți alege cu ușurință să utilizați o conexiune VPN dublă dintre opțiuni și va funcționa. Cu toate acestea, folosirea unui singur furnizor pentru ambele servere VPN ar putea permite furnizorului să vă lege de activitatea dvs., eliminând astfel principalul beneficiu al utilizării unui VPN dublu. Este posibil să configurați două VPN-uri separate pentru a funcționa ca un VPN dublu, ceea ce ar păstra beneficiul principal intact. Cu toate acestea, configurarea rețelei pentru a funcționa în acest fel poate fi semnificativ mai complexă și, astfel, lasă loc pentru mai multe greșeli de făcut.

Concluzii

Un VPN dublu reprezintă două conexiuni VPN înlănțuite împreună. Scopul unui VPN dublu este ca niciun server VPN să nu cunoască atât sursa, cât și destinația vreunui trafic.

Dacă vă aflați într-o poziție în care încercați să evitați monitorizarea rețelei de la un atacator vizat, atunci folosirea unui VPN dublu vă poate oferi mai multă securitate. Acest lucru se datorează în primul rând protecției suplimentare oferite de niciun server VPN care nu vă cunoaște atât pe dvs., cât și site-urile web la care vă conectați.

Dacă utilizați doar un VPN pentru că vă crește confidențialitatea de la ISP-ul dvs., probabil că nu trebuie să utilizați un VPN dublu. Deși oferă un pic de protecție suplimentară, aceasta va fi probabil depășită de impactul performanței.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.