Ce sunt fișierele TGA?

Ce sunt fișierele TGA?

Fișierele care utilizează extensia TGA sunt fișiere imagine TrueVision Graphics Adapter, formatul de fișier este mai cunoscut sub acronimul complet TARGA, care înseamnă TrueVision Advanced Raster Graphics Adaptor. Fișierele TARGA sunt utilizate cel mai frecvent pentru fișierele de textură a jocurilor video, dar sunt populare și pentru pictograme, deoarece tipul de compresie fără pierderi utilizat de format este eficient în special pentru imaginile cu complexitate redusă.

Fișierele TARGA pot varia dramatic în dimensiune, chiar și pentru imaginile care par practic identice, este posibil să salvați fișiere fie cu 8, 15, 16, 24 sau 32 de biți per pixel. În plus, fișierele pot fi salvate într-un format brut necomprimat sau folosind o formă de compresie Run-Length Encoding (RLE) fără pierderi. Compresia RLE preia pixeli consecutivi cu aceleași valori și îi stochează ca o singură valoare și un număr, acest lucru face ca compresia să fie deosebit de eficientă pe imagini simple, cum ar fi pictogramele care tind să folosească zone relativ mari de culori unice, deși este mai puțin eficientă cu mai multe imagini complexe precum fotografiile.

Cum puteți deschide fișierele TGA?

Fișierele TGA pot fi deschise de majoritatea programelor de grafică avansate sau de software proprietar, cum ar fi jocurile video. Există instrumente online și offline care pot converti fișierele TGA în alte formate de imagine mai comune.

Ce programe funcționează cu fișierele TGA?

Fișierele TGA pot fi deschise și convertite în alte formate de imagine cu programe de grafică, cum ar fi Adobe Photoshop, GIMO, TGA Viewer, Corel PaintShop Pro și Paint.NET. Instrumentele de conversie online precum Zamzar și FileZigZag pot converti fișierele TGA într-o gamă largă de alte formate de fișiere imagine. Instrumentul offline VTFEdit poate converti fișierele TGA în format Valve Texture (VTF). Un alt instrument offline tga2dds de la Easy2Convert poate converti fișierele TGA în fișiere DirectDraw Surface (DDS), versiunea profesională a acestui software acceptă conversii în lot.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.