Cum să faci un server FTP

Cum să faci un server FTP

Partajarea fișierelor între computerele dvs. de acasă poate fi enervantă. Trebuie să găsești un stick USB vechi, doar ca apoi să aștepți ca datele să se transfere incredibil de lent. Configurarea unui server FTP vă permite să transferați fișiere în mod fiabil prin rețea la viteze mult mai mari.

Pentru a rula un server FTP, mai întâi trebuie să descărcați software-ul, un bun exemplu gratuit este FileZilla. FileZilla are atât software pentru server, cât și pentru client, disponibile pentru descărcare de pe site-ul lor.

Procesul de instalare al serverului este destul de simplu, fiind sugerate valori implicite sensibile. Singurele setări pe care ați putea dori să le modificați sunt dacă serverul FTP ar trebui să fie instalat ca un serviciu care este lansat la pornirea Windows și dacă interfața serverului ar trebui să pornească automat când orice utilizator se conectează. Ambele aceste opțiuni se pornesc automat și sunt probabil cel mai util pentru computerele care sunt în general lăsate în pace. Înseamnă că, dacă computerul repornește, nu trebuie să vă conectați manual și să reporniți serverul FTP, acesta va porni automat.

Formularul de conectare al interfeței de administrare

Odată ce instalarea serverului este completă, deschideți interfața de administrare dacă nu se deschide automat. Detaliile preîncărcate ale „localhost” „14147” și nicio parolă ar trebui să vă permită să vă conectați. Este posibil să fie necesar să schimbați numărul portului dacă l-ați configurat în timpul configurării.

Sfat: Ar trebui să setați o parolă pentru interfața de administrare, această setare este disponibilă numai după prima configurare. Fără o parolă de interfață de administrare, nu puteți gestiona de la distanță serverul. Acest lucru nu afectează utilizarea normală la distanță; mai puteți citi și scrie fișiere de la distanță fără o parolă pentru interfața de administrare.

Următorul pas este să creați un cont de utilizator, pentru a face acest lucru mergeți la Editare > Utilizatori în colțul din stânga sus al ferestrei de administrare.

Cum să faci un server FTP
Faceți clic pe Utilizatori sub Editare pentru a crea un utilizator nou.

În fila General, faceți clic pe „Adăugați” în partea dreaptă a ferestrei și introduceți un nume de utilizator. Odată creat contul, asigurați-vă că configurați o parolă.

Cum să faci un server FTP
Configurați un nume de utilizator și o parolă.

Următorul pas este să configurați ce foldere poate accesa contul FTP. Pentru a face acest lucru, treceți la fila „Foldere partajate”, faceți clic pe „Adăugați”, apoi navigați la folderul sau folderele pe care doriți să fie disponibile. Asigurați-vă că configurați permisiunile pentru fiecare folder. În mod implicit, sunt selectate doar „citește”, „liste de directoare” și „include subdirectoare”. Dacă doriți să puteți încărca fișiere, trebuie să selectați și permisiunea de scriere.

Cum să faci un server FTP
Configurați folderele partajate.

După ce ați terminat de configurat conturile de utilizator și permisiunile pentru foldere, serverul dvs. este gata de funcționare. Vă puteți conecta de la distanță pentru a încărca și descărca fișiere după bunul plac.

Există și alte setări disponibile, cum ar fi un filtru IP, dacă doriți să blocați anumite dispozitive. Există, de asemenea, un limitator de rată, acesta poate fi util dacă observați că utilizarea rețelei a serverului FTP afectează capacitatea de utilizare a altor dispozitive. Dar aceste setări sunt complet opționale.

Dacă doriți să configurați serverul dvs. FTP pentru a fi disponibil pentru computere din afara rețelei dvs. locale, ar trebui să știți că întregul protocol FTP este necriptat. Aceasta înseamnă că orice documente și chiar detaliile contului sunt transmise în text simplu și ar putea fi vizualizate și utilizate de hackeri.

Dacă într-adevăr trebuie să accesați serverul de la distanță, va trebui să configurați redirecționarea portului pe router. De asemenea, ar trebui fie să solicitați o conexiune VPN, fie să configurați FTPS (FTP peste TLS) pentru a adăuga un strat de criptare ca protecție împotriva hackerilor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.