Este necesar un VPN pentru școală Wi-Fi?

Este necesar un VPN pentru școală Wi-Fi?

Școlile și universitățile oferă adesea servicii Wi-Fi gratuite pentru ca elevii lor să le folosească. Accesul poate fi incredibil de util pentru accesul la resurse educaționale în scopuri de cercetare. Cu toate acestea, multe școli aplică filtre de rețea pentru a restricționa accesul la anumite conținuturi. Un VPN poate fi excelent pentru a oferi securitate în rețelele neîncrezătoare și pentru a ocoli filtrele web, ambele fiind probleme care afectează elevii din multe școli.

Ocolirea filtrelor

Multe instituții implementează blocuri de firewall pentru a se asigura că sunt accesibile numai resursele sigure sau aprobate. În unele locuri, poate fi chiar o cerință legală de a pune în loc niște blocuri. De exemplu, în SUA, școlile trebuie să filtreze sau să blocheze materialele „dăunătoare pentru minori” pentru elevii sub șaptesprezece ani, pentru a fi eligibile pentru a primi finanțare guvernamentală.

Datorită faptului că acest tip de legislație este adesea neclar în mod deliberat cu privire la conținutul care trebuie restricționat, implementările pot varia foarte mult. Unele școli pot bloca doar accesul la cele mai evidente lucruri, cum ar fi conținutul pentru adulți și violent, în timp ce altele pot depăși și permite accesul doar la câteva site-uri aprobate sau pot bloca accesul la subiecte „controversate”, cum ar fi conținutul legat de LGBT, chiar dacă nu înseamnă „18+”.

În general, se pare că are sens să restricționezi accesul la site-urile de rețele sociale, deoarece site-urile precum Facebook pot fi scurgeri masive de timp. YouTube este adesea prins în filtrele rețelelor sociale, din păcate, chiar dacă pe YouTube este disponibil o mulțime de conținut video educațional care ar putea fi util studenților. Multe școli adoptă o abordare „mai bine sigur decât să-mi pară rău” și blochează mai mult decât este necesar.

VPN-urile sunt concepute pentru a vă ajuta să depășiți filtrele. Acesta poate fi un mare avantaj într-un mediu academic în care viziuni diferite asupra lumii și, uneori, subiecte incomode vă pot oferi o mai bună înțelegere a unui subiect – chiar dacă politica școlii este să-și țină elevii la întuneric despre subiectele pe care le consideră „nepotrivite”, cum ar fi precum sănătatea sexuală, problemele femeilor sau chiar părți din istorie.

Securitate

Dacă școala dvs. necesită o parolă pentru a-și accesa Wi-Fi, conexiunea dvs. este criptată. Aceasta înseamnă că nimeni altcineva din rețeaua Wi-Fi nu vă poate asculta traficul din rețea și nu vă poate fura parolele. Dacă Wi-Fi-ul școlii tale este în schimb necriptat și deschis pentru a se alătura oricui, un hacker ar putea vedea traficul din rețea.

Bacsis; criptarea este o metodă de amestecare a datelor, astfel încât acestea pot fi citite numai cu o cheie de criptare.

Utilizarea unui VPN oferă un nivel suplimentar de criptare între dispozitivul dvs. și serverul VPN, care vă va proteja atunci când utilizați o rețea Wi-Fi nesecurizată. Nu aveți nevoie de unul pentru a vă conecta, dar sunteți mai în siguranță dacă o faceți.

Politici de utilizare

Tot ceea ce s-a discutat mai sus face ca utilizarea unui VPN să sune ca o idee bună, dar ar trebui să știți că unele școli pot avea politici scrise care acoperă lucruri precum utilizarea VPN-urilor. Principalul motiv pentru care aceștia ar face acest lucru ar fi interzicerea VPN-urilor, deoarece ar putea fi folosite pentru a ocoli filtrele web. Unele dintre aceste politici vor acoperi doar utilizarea dispozitivelor deținute de școală, pe care oricum nu ar trebui să instalați software, cum ar fi un client VPN. Altele se pot aplica și dispozitivelor personale, cum ar fi telefonul mobil, atunci când sunt conectate la rețelele școlare.

Dacă acest tip de politică este implementat la școala dvs., ar trebui să fiți atenți dacă decideți să utilizați un VPN. Prezentarea acestor reguli poate atrage măsuri disciplinare – ca să nu mai vorbim că școala dvs. poate chiar bloca furnizorii majori de VPN, dacă aceștia aleg. Dacă decideți să utilizați un VPN în ciuda acestor reguli, încercați să nu fiți prea evident cu el și utilizați-l numai atunci când aveți nevoie.

Sfat: O altă alternativă este întotdeauna datele mobile – puteți utiliza în continuare telefonul obișnuit sau planul de date pentru computer pentru a accesa Internetul fără restricții în timp ce sunteți la școală.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.