Ghidul utilizatorului: Configurare VPN pentru Windows 10

Ghidul utilizatorului: Configurare VPN pentru Windows 10

Dacă configurați un VPN în Windows 10, probabil că utilizați aplicația VPN primară furnizată de furnizorul dumneavoastră VPN. Ceea ce poate nu știți este că Windows 10 are deja o modalitate încorporată de a configura un VPN, cel puțin pentru unele protocoale VPN – dacă poate fi sau nu utilizat cu VPN-ul dvs. depinde de configurația lor.

Instrumentul VPN încorporat acceptă protocoalele PPTP, L2TP, SSTP și IKEv2 VPN. Din păcate, nu acceptă protocolul VPN standard, OpenVPN. Managerul VPN poate fi găsit în aplicația Setări, sub VPN, în secțiunea Rețea și Internet. Puteți deschide pagina direct, apăsând tasta Windows, tastând „Setări VPN” și apăsând Enter.

Pe pagina de setări VPN, faceți clic pe butonul „Adăugați o conexiune VPN” din partea de sus pentru a deschide suprapunerea de configurare VPN.

Faceți clic pe „Adăugați o conexiune VPN” pentru a deschide configuratorul VPN.

Primul pas în configuratorul VPN este caseta derulantă „Furnizor VPN”, care are o singură valoare pentru a selecta „Windows (încorporat)”.

A doua setare este „Nume conexiune”, aici puteți introduce orice nume doriți. Va fi folosit doar ca etichetă și, prin urmare, nu este important, deși dacă veți avea mai multe VPN configurate, ar putea fi o idee bună să îi dați un nume util, cum ar fi numele VPN-ului furnizor.

Apoi, trebuie să selectați un tip de VPN, acesta este protocolul pe care îl va folosi conexiunea VPN. Trebuie să selectați un protocol oferit de furnizorul dumneavoastră VPN.

Sfat: L2TP are două variante, „cu certificat” și „cu cheie pre-partajată”. O cheie pre-partajată va fi în mod normal relativ scurtă și va arăta foarte asemănător cu o parolă. Un certificat, totuși, va fi mult mai lung, va fi format din caractere aleatorii și va începe probabil cu expresia „ÎNCEPE CERTIFICATUL” cu majuscule.

Ghidul utilizatorului: Configurare VPN pentru Windows 10
Selectați protocolul VPN pe care doriți să îl utilizați.

IKEv2 este cel mai puternic protocol VPN acceptat, urmat de SSTP, L2TP cu certificat și L2TP cu cheie pre-partajată. PPTP este cel mai puțin sigur protocol VPN oferit.

Sfat: L2TP cu certificat este preferat doar în fața variantei de cheie pre-partajată dacă aveți încredere în toate persoanele care vă folosesc dispozitivul. Nu ar trebui să salvați și să utilizați certificate pentru autentificare pe computere publice decât dacă păstrați certificatul exclusiv pe stocare amovibilă. Dacă sunteți pe un computer public, L2TP cu o cheie pre-partajată este mai bun decât certificatul.

A cincea setare „Tipul informațiilor de conectare” este metoda de autentificare pe care o veți utiliza pentru a vă conecta la VPN. Opțiunile sunt Nume de utilizator și parolă, Card inteligent, Parolă unică și Certificat. Va trebui să selectați tipul de acreditări oferite de furnizorul dvs. VPN.

„Nume de utilizator și parolă” se explică de la sine. „Smartcard” vă permite să utilizați un simbol de securitate fizic pentru a vă dovedi identitatea. „Parola unică” este o parolă care poate fi folosită o singură dată înainte de a deveni invalidă. „Certificat” este un fișier de certificat folosit pentru a vă dovedi identitatea.

Ultimele două casete sunt „Nume de utilizator” și „Parolă”, ambele sunt disponibile numai în funcție de tipul de autentificare pe care îl utilizați.

Autentificarea bazată pe certificat funcționează numai cu protocolul IKEv2. Pentru a importa un certificat, faceți dublu clic pe el în File Explorer, apoi urmați expertul pentru importul certificatului. Când vi se cere, ar trebui să instalați certificatul pe „Mașina locală” și să lăsați certificatul să selecteze automat în ce magazin de certificate să importați.

După ce ați introdus toate detaliile și ați importat un certificat dacă este necesar, puteți salva configurația VPN.

Pentru a vă conecta la un VPN, accesați pagina de setări VPN, selectați VPN-ul pe care l-ați creat și faceți clic pe „Conectați”. Dacă toate detaliile de conexiune sunt corecte, se va conecta acum la VPN. Odată conectat, va apărea ca „Conectat” și vă va oferi doar „Opțiuni avansate” și opțiunea „Deconectare”.

Ghidul utilizatorului: Configurare VPN pentru Windows 10
Selectați VPN-ul pe care doriți să îl utilizați, apoi faceți clic pe Conectare.

.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.