Server proxy vs VPN: care este diferența

Server proxy vs VPN: care este diferența

Dacă sunteți îngrijorat de confidențialitatea și securitatea dvs. pe internet, este posibil să fi văzut oameni recomandând utilizarea VPN-urilor sau a proxy-urilor. Acest ghid vă va prezenta ce sunt ambele, cum diferă și de ce vă pot proteja.

Proxy

Un proxy este un gateway la distanță, dacă configurați dispozitivul să utilizeze unul, traficul de rețea va fi trimis prin serverul proxy. Ca gateway la distanță, serverul proxy acționează în mod similar cu routerul sau gateway-ul local.

Sfat: „Gateway” este termenul pentru un dispozitiv, pe care dispozitivul dumneavoastră îl poate folosi pentru a accesa alte rețele. Gateway-ul local este routerul, care poate fi folosit pentru a accesa internetul. Un server proxy este o poartă de acces la distanță, care vă oferă și acces la internet.

Orice trafic pe care îl trimiteți printr-un proxy este „încapsulat” în protocolul proxy-ului. Când traficul ajunge la serverul proxy, datele încapsulate sunt extrase și transmise către destinatarul vizat. Procesul este inversat pentru răspunsul la cererea dvs.

Sfat: „Încapsularea” este procesul de ambalare a ceva într-un recipient. În acest caz, solicitările dvs. web sunt incluse într-o solicitare către serverul proxy. Serverul proxy știe să extragă și să trimită cererea web încapsulată.

Schimbarea adresei IP sursă face să pară ca și cum traficul dvs. a fost trimis inițial de serverul proxy, care ascunde adresa dvs. IP de destinatarul final, de asemenea, face să pară ca și cum ați fi localizat acolo unde se află serverul proxy. Falsificarea locației dvs. astfel este o parte utilă a unui proxy care poate fi utilizat pentru a ocoli restricțiile bazate pe locație de pe site-urile web care le implementează.

VPN

Un VPN este similar cu un proxy în ceea ce privește modul în care funcționează, de asemenea, vă încapsulează datele și vă schimbă adresa IP și locația aparentă. Cu toate acestea, înainte ca orice date să fie încapsulate, acestea sunt, de asemenea, criptate. Această criptare vă oferă un tunel securizat între dispozitiv și serverul VPN.

Sfat: Criptarea amestecă datele printr-un cifr de criptare. Puteți oferi oricui datele criptate, singurul mod în care pot fi decriptate și citite este dacă au cheia de decriptare. Acest lucru vă permite să transmiteți în siguranță date cu încredere că numai dvs. și destinatarul vizat puteți înțelege mesajul, deoarece sunteți singurii cu cheia de decriptare. Pentru oricine fără cheia de criptare, datele criptate arată ca și cum ar fi zgomot aleatoriu, fără sens.

Nimeni altcineva nu poate citi datele care sunt criptate și trimise către serverul VPN. Acest lucru împiedică furnizorul dvs. de servicii de internet să poată analiza istoricul de navigare pe web și să vândă datele agențiilor de publicitate sau să le predea agențiilor guvernamentale la cerere.

De asemenea, criptarea împiedică hackerii să poată accesa oricare dintre datele dvs. de navigare atunci când utilizați o conexiune Wi-Fi nesecurizată, cum ar fi un hotspot Wi-Fi public.

VPN-urile nu oferă criptare de la capăt la capăt, ci doar criptare între dvs. și serverul VPN. Cu toate acestea, acea criptare poate fi diferența dintre compromiterea unei parole și siguranța. Dacă vă conectați la un site web HTTP necriptat fără a utiliza un VPN, un hacker din rețeaua dvs. ar putea citi toate datele pe care le trimiteți și le primiți. Dacă vă conectați la site printr-o conexiune necriptată, parola dvs. poate fi citită și furată. Dacă utilizați un VPN criptat, toate datele dvs., inclusiv parola sunt criptate și pot fi decriptate numai la serverul VPN. Parola necriptată este încă vulnerabilă între serverul VPN și serverul web la care vă conectați. Marea majoritate a riscului ca parola să fie compromisă este în primul pas, unde VPN-ul vă protejează. Serverele proxy nu criptează datele și, prin urmare, nu vă pot proteja de acest risc.

Concluzii

VPN-urile sunt similare ca concept cu proxy-urile. Ambele pot fi folosite pentru a ascunde adresa IP adevărată de site-urile web la care vă conectați. Ceea ce poate face să pară că vă aflați într-o altă țară, permițându-vă să ocoliți restricțiile de acces bazate pe locație. Adăugarea criptării, totuși, la VPN-uri adaugă o protecție semnificativă împotriva riscurilor locale, cum ar fi ISP-ul dvs. sau un hotspot Wi-Fi public nesigur. Cu doar hardware de computer relativ modern, impactul asupra performanței procesului de criptare al unui VPN ar fi de neobservat în comparație cu proxy-ul necriptat.

Dacă ambele servicii sunt disponibile la același preț, un VPN are un raport calitate-preț mai bun, deoarece oferă toate funcțiile pe care un proxy le poate oferi și multe altele. Dacă doriți doar să ocoliți un filtru bazat pe locație și nu vă îngrijorează confidențialitatea datelor, un proxy va fi potrivit pentru această sarcină.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.