Un VPN vă încetinește internetul? Cum să o faci mai rapid!

Un VPN vă încetinește internetul? Cum să o faci mai rapid!

Principalele motive pentru a utiliza un VPN sunt confidențialitatea și securitatea datelor dvs. de navigare. Una dintre preocupările pe care mulți oameni le au cu privire la utilizarea unui VPN este că le va încetini conexiunea la internet. Această îngrijorare este legitimă, un VPN vă poate încetini conexiunea la internet. În acest ghid, vom acoperi modurile în care un VPN poate și nu vă poate încetini conexiunea și vom oferi câteva sfaturi pentru a ajuta la accelerarea lucrurilor.

Criptare

Unul dintre lucrurile pe care le face un VPN este să vă cripteze datele înainte de a le transmite către serverul VPN. Există o cantitate destul de dezinformată pe internet care susține că criptarea provoacă o încetinire. Cu toate acestea, în mod realist, hardware-ul computerelor moderne poate gestiona procesul de criptare/decriptare incredibil de eficient, fără impact asupra performanței.

Este posibil ca, dacă utilizați un computer sau un dispozitiv mobil vechi sau cu buget redus, cu un procesor slab, acest lucru poate cauza un impact mai mare asupra performanței. Dacă acesta este cazul, poate doriți să luați în considerare actualizarea dispozitivului.

Ping

„Ping” sau „latența” este folosit pentru a descrie cât de mult durează transmisiile pentru a ajunge de la dvs. la server. Ping-ul este măsurat în milisecunde (ms), unde o valoare mai mică înseamnă că este mai puțin timp de tranzit, ceea ce înseamnă că există mai puțină întârziere. În general, conectarea la un server din apropiere poate vedea un ping de până la 9 sau 7 ms, în timp ce comunicarea cu servere aflate la distanță, în special pe alte continente, poate dura „mult” mai mult, cu valori ping mai apropiate de intervalul de 200 până la 300 ms.

Sfat: Există o mie de milisecunde într-o secundă, deci 200 de milisecunde înseamnă 0,2 secunde. Deci, chiar și un ping „înalt” de 200 ms nu este încă o întârziere pentru majoritatea scopurilor, dar poate fi o problemă în timpul jocurilor video competitive, de exemplu.

Ca atare, conectarea la un server VPN din apropiere va avea ca rezultat traficul de rețea să ajungă la server și să se întoarcă mai repede decât dacă sunteți conectat la un server de pe cealaltă parte a planetei. Dacă ping-ul este prea mare, o problemă presantă pentru jucători, ar trebui să încercați să vă conectați la un server VPN cât mai aproape de dvs.

Viteza de descărcare și încărcare

Când alegeți pachetul dvs. de internet de la ISP-ul dvs., aveți în general posibilitatea de a alege ce viteze de încărcare și descărcare doriți. Aceste viteze sunt probabil măsurate în „Mbps” sau „Megabiți pe secundă”. Dacă aveți o conexiune foarte rapidă la ISP-ul dvs., este foarte posibil ca furnizorul dvs. VPN pur și simplu să nu poată egala viteza de conectare. Ca atare, este posibil să descoperiți că puteți utiliza doar un procent din viteza de descărcare promisă de ISP-ul dvs., deoarece furnizorul dvs. VPN este prea lent. Cu toate acestea, dacă vitezele tale de internet sunt mai lente, este mult mai probabil să descoperi că furnizorul tău VPN are o viteză de conexiune mai mult decât suficientă pentru banda ta largă.

Dacă vă aflați într-o situație în care nu puteți profita la maximum de conexiunea în bandă largă, deoarece VPN-ul este prea lent. Poate doriți să luați în considerare schimbarea furnizorilor VPN sau, alternativ, schimbarea planurilor de bandă largă la un nivel mai ieftin pentru a vă reduce costurile.

VPN-uri gratuite

VPN-urile gratuite au adesea o anumită formă de limitare a datelor sau de limitare a datelor pentru a gestiona cererea și a menține utilizarea echitabilă. Dacă utilizați un VPN gratuit și conexiunea este prea lentă, este posibil să vă aflați doar pe o conexiune accelerată. Dacă acesta este cazul, ar trebui să încercați să treceți la un VPN care nu vă reduce viteza conexiunii, deși acest lucru poate necesita să treceți la un serviciu plătit.

Sfat: un plafon de date limitează cantitatea totală pe care o puteți descărca într-un anumit interval de timp. Limitarea datelor, totuși, este o limită artificială a cât de repede obțineți o conexiune la rețea.

VPN dublu

Utilizarea unui lanț VPN dublu, triplu sau mai lung va provoca o oarecare întârziere. După cum este descris în secțiunea „ping”, orice conexiune durează ceva timp pentru a călători de la un server la altul. Dacă înlănțuiți VPN-uri, adăugați pași, fiecare dintre care adaugă propriul ping. Dacă lanțul dvs. VPN este scurt și serverele înlănțuite sunt apropiate, ping-ul combinat ar putea fi relativ mic. Cu toate acestea, dacă lanțul dvs. VPN implică să faceți înconjurul lumii de mai multe ori, întârzierea conexiunii se poate adăuga rapid. De exemplu, un lanț VPN triplu cu un ping de 300 ms la fiecare pas ar avea aproape o secundă de întârziere de transmisie.

Dacă sunteți îngrijorat de faptul că ping-ul vă încetinește conexiunea în lanțul VPN, ar trebui să limitați numărul de servere VPN din lanțul dvs., în mod ideal la unul. Dacă sunteți setat să aveți un lanț de servere, puteți încerca în schimb să faceți calea dintre fiecare server cât mai eficientă și cât mai scurtă posibil, în loc să mergeți din SUA, în Noua Zeelandă și înapoi de mai multe ori, de exemplu. Există puține, sau chiar deloc, beneficii pentru acest tip de VPN din întreaga lume – cel puțin ar fi benefic să le aranjați așa cum ați călători către ele – cele mai scurte distanțe dintre fiecare punct.

Poate un VPN să vă facă internetul mai rapid?

Răspunsul simplu este nu. Un VPN nu vă poate face conexiunea la internet mai rapidă, puteți descărca date doar atât de repede cât vă permite furnizorul dvs. de internet. Dacă aveți o viteză de descărcare de 10 Mbps în pachetul dvs. de bandă largă, nu contează dacă VPN-ul dvs. poate accepta 100 Mbps, vă puteți conecta la VPN doar la 10 Mbps.

Răspunsul mai complex este poate, în anumite circumstanțe. În unele cazuri, ISP-ul dvs. poate efectua analize de trafic și vă poate limita conexiunea la anumite tipuri de media. Acest tip de prioritizare a datelor nu este legală peste tot, așa că s-ar putea să nu fie nici măcar o problemă pentru dvs. Dacă vă aflați în această situație, totuși, un VPN ar ascunde utilizarea dvs. de ISP-ul dvs., ajutându-vă să ocoliți analiza și limitarea ulterioară. Din păcate, dacă acesta este cazul, ISP-ul tău ar putea încerca să-ți reducă și conexiunea la serverele VPN cunoscute, așa că este posibil ca un VPN să nu rezolve această problemă. Dacă bănuiți că se poate întâmpla acest lucru, cercetați-vă ISP-ul și verificați dacă accelerează sau nu anumite servicii și VPN-uri – dacă se întâmplă, aveți întotdeauna opțiunea de a utiliza un VPN care nu este accelerat pentru a obține viteze mai bune.

Concluzii

Una peste alta, un VPN provoacă o oarecare încetinire a conexiunii la rețea. Acest lucru este în primul rând sub forma unor viteze de conexiune limitate pentru persoanele cu pachete de bandă largă de mare viteză, utilizarea de VPN-uri gratuite accelerate și ping-uri mai mari atunci când trec prin servere îndepărtate.

Dacă vitezele VPN sunt limitate din cauza VPN, ar trebui să luați în considerare trecerea la un furnizor VPN care oferă viteze mai mari sau la un VPN plătit. Dacă ping-ul este prea mare, ar trebui să luați în considerare reducerea numărului de servere VPN prin care vă conectați conexiunea sau cât de departe sunt acele servere de dvs.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.